Legertijd deel 8

 

Voorwoord:

 

De Koningin Wilhelmina Kazerne aan de Putseweg te Ossendrecht werd in 1952 opgericht, toen nog als Legerplaats Ossendrecht. In 1956 werd de kazerne door Defensie in gebruik genomen. In de hoogtijdagen kreeg circa een derde van alle Nederlandse dienstplichtigen daar zijn basisopleiding: 2500 à 3000 per lichting, circa 15.000 man op jaarbasis. In de jaren tachtig werd er het Centrum voor Vredesoperaties gevestigd en kregen militairen daar hun opleiding voor missies naar Libanon en Joegoslavië. Na afschaffing van de opkomstplicht ging de kazerne in 1993 dicht. Van 1997 tot 2003 was er een asielzoekerscentrum in gevestigd voor zo'n 450 bewoners. In 2006 nam de Politieacademie al een deel van het 25 hectare grote terrein over, inclusief gebouwen en schietbanen. Een kleine vijftig krakers bezetten de kazerne in juni 2009, maar werden mede door de marechaussee en ME, die daar toch al aan het oefenen waren, weer verwijderd. Het voormalige officiershotel is in gebruik geweest als verpleeginrichting voor ex-drugsverslaafden door de stichting Palier (Parnassia Bavogroep). Na hun vertrek in 2014 is het gebouw gesloopt en het gebied in gebruik genomen door de Politieacademie.

Momenteel zijn de Politieacademie en de Staat (resterende kazerneterrein waar de bebouwing in verval raakt en de natuur zijn gang gaat) de enige twee grondgebruikers/eigenaren van de voormalige kazerne.

 

De Cort Heyligerskazerne te Bergen op Zoom is een voormalige grensbataljonskazerne en stamt uit 1939. Onder de dreiging van de tweede wereldoorlog werd de kazerne gebouwd door de toenmalige Ministerie van Oorlog. De kazerne deed achtereenvolgens dienst als, bataljon van het 3e Regiment Infanterie, als opleidingsdepot van de Indië-Bataljons van hetzelfde regiment, als Militair Rijopleidingscentrum en als tijdelijk onderkomen van de commando’s. De kazerne is vernoemd naar dhr. Gijsbertus Marinus Cort-Heyligers (1770-1849). Om het militaire verleden van Bergen op Zoom niet verloren te laten gaan, worden een aantal karakteristieke gebouwen in zijn oorspronkelijke staat behouden. Ze zijn aangekocht door Wonen West Brabant, ze worden verbouwd tot een medisch centrum en appartementen.

 

 

Foto: Gerrit Pook

Ons lijflied destijds was natuurlijk Oerend Hard

 

Rijschool Ossendrecht, opleiding motorordonnans 77-3

 

 

 

Foto's: Jack de Korte

 

Voor het onderhouds- en instructiegebouw Rijschool Bergen op Zoom

 

Instructeurs motorenpeloton 1982 met Cor Snijders, André Pieters, Henk de Jong en 20 anderen

 

 

Kunstjes op de 3TA

 

 

Egbert Streur en bakkenist Bernard Schnieders?

 

 

 

Foto's: John Dortland

 

 

 

 

 

Foto: Wilco van Lankveld

 

Lichting 80-6 12e PainfBat Garde jagers Ost compagnie Oranjekazerne Schaarsbergen

Functie: motorordonnans

 

 

 

Foto: Andre Voorjans

 

Rijschool Ossendrecht, overgang van Triumph 3TA naar Motoguzzi V50

 

 

 

 

Foto en tekst: Willem T de Groot

 

Ik ben opgekomen met lichting 71-5 in Bergen op Zoom voor motor rijopleiding.

Dit vond ik wel jammer want ik had mijn motorrijbewijs al, en ik mocht niet in de groep voor de dikke Daf.

Na 6 weken ben ik naar Harderwijk gegaan voor de opleiding ordonnansverkenner.
Uiteindelijk in januari 1972 in Zuidlaren terecht gekomen in de Adolf van Nassaukazerne bij de Staff-compagnie in de verkenners groep. Hier best een leuke tijd gehad. We hadden wel veel vrijheid en onze kamer grensde aan die van de koks dus we zaten met het eten ook wel goed. Veel oefeningen gedaan Pantserstorm en diverse in Duitsland. Ook regelmatig alleen op de motor koeriersdiensten kunnen doen, lekker Nederland door.

 

lichting 71-5 Cort Heyligerskazerne Bergen op Zoom

 

 

 

 

Diensttijd Nico Waerts 1975

Zijn functie was onderhoudsmonteur van alle soorten motorvoertuigen.

Anno 2018 rijdt Nico nog steeds op zijn Triumph motoren, van Adventure tot Speedmaster.

 

Nico's lesmotor voor de loods van de Cort Heijligers kazerne

 

 

Legerplaats De Wittenberg (Stroe) 11gnk, standbye voor een oefening

 

 

 

 

 bron: Dienstmakkers NL