Legertijd deel 9

 

Voorwoord:

 

De Generaal Majoor De Ruyter van Steveninck Kazerne is een van de grootste legerkazernes in Nederland, gelegen in het Noord-Brabantse Oirschot. De kazerne is genoemd naar generaal-majoor A.C. de Ruyter van Steveninck, voormalig commandant van de Prinses Irene Brigade.

 

Seedorf is een voormalige legerplaats (ook wel als kazerne geduid) van het Nederlandse leger in Duitsland van 1963 tot in 2006.

Legerplaats Seedorf, inmiddels weer in Duitse handen, is gelegen tussen Bremen en Hamburg in de deelstaat Nedersaksen, en vernoemd naar het dorpje Seedorf even ten noorden van de kazerne.

 

De Prinses Julianakazerne (ook Julianakazerne of PJK genoemd) is een voormalige kazerne aan de Therèse Schwartzestraat in Den Haag ten westen van landgoed Oosterbeek.

De kazerne werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd om dienst te doen als Polizeikaserne. Architect was Karl Gonser (1902-1979). Het is een ontwerp in de bouwstijl van de Stuttgarter Schule en het gebouw doet denken aan een vesting met bastionvormige hoekgebouwen en kleine ramen. Om het gebouw loopt een gracht. Het heeft de status van gemeentelijk monument. Naast de kazerne, aan de Van Brienenlaan in Wassenaar, is tijdens de Tweede Wereldoorlog ook een commandobunker voor Seyss-Inquart gebouwd. In het ernaast gelegen Landgoed Oosterbeek werden vier type 625 bunkers gebouwd, waarvan er thans nog drie aanwezig zijn. Hierin stonden 7,5 cm PAK 40 kanonnen ter verdediging van de commandobunker. De locatie was voor de Duitsers zeer praktisch, op Oosterbeek stond een filmstudio die ze in beslag hadden genomen en waar de Duitse filmmaatschappij U.F.A. propagandafilms maakte, en achter Oosterbeek lag Landgoed Clingendael, waar Seyss-Inquart zijn intrek nam.

 

De Westenbergkazerne te Schalkhaar is genoemd naar generaal-majoor Westenberg (1764 - 1841) die als luitenant-kolonel mee vocht in de slag bij Quatre Bras en in 1815 onderscheiden werd met de Militaire Willems-Orde.

Deze zogenaamde 'grenskazerne' werd in dertiger jaren van de twintigste eeuw ontworpen door kapitein der genie A.G. Boost. De kazerne was nog niet gereed bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en werd door de Duitsers afgebouwd. Van 1941 tot 1944 was de kazerne in gebruik bij het Politie Opleidings Bataljon. Na de oorlog, van 1945 tot 1992, was de kazerne in gebruik bij de Koninklijke Landmacht. Vooral het 13e pantserinfanterie bataljon "Garde Fuseliers Prinses Irene" heeft lang van de kazerne gebruikgemaakt, namelijk van 1953 tot 1992. Sinds 1992 is de Westenbergkazerne in gebruik als opvangcentrum voor asielzoekers.

 

 

 

 

Foto: Ton Groothedde

 

Lichting 80-4 Limburgse Jagers - Oirschot en Seedorf. TLV schutter in de C-Cie

 

 

 

 

Foto: Frans Raafs

 

Staf Compagnie Chef Generale Staf/Bevelhebber der Landstrijdkrachten (STCIE CGS/BLS) Prinses Julianakazerne Den Haag
Op deze kazerne zat tevens de Brigade Koninklijke Marechaussee Clingendael (BRIGKMAR Clingendael)

 

 

 

Foto: Jan Brunier

 

 

 

 

 

Foto: Jan Brunier

 

Ordonnans Gele Rijders Artillerie 11e afdeling

 

 

 

 

Foto: Rutger Murk

13 painfbat GFPI Westenbergkazerne

 

Effe een stukje rijden op de Triumph van de ordonnans was altijd leuk (maar dan na afloop wel de hele motor poetsen)

 

 

 

 

Foto: onbekend

 

 

 

 bron: Dienstmakkers NL