Emblemen enzo op de 3TA

 

 

Meestal staan er allerlei cijfers en letters op de originele leger 3TA's, zeker nog als ze niet zijn opgeknapt, en vaak zijn er ook  nog wat vlaggetjes met onze driekleur op de spatborden geplakt en heel soms zie je een soort schildje  in de kleuren rood, wit, blauw op de olietank zitten. Waar dient dit allemaal voor is de vraag? Eigenlijk is dat heel simpel, op de bezinetank staat meestal 17-24 LBS, dit betekend gewoon de bandenspanning, 17 LBS  voor de voorband en 24 LBS voor de achterband en in bar uitgedrukt is dat 1,17 bar voor de voorband en  1,65 bar voor de achterband.

Voor meer info over LBS staat er nog een verhaaltje geschreven bij omrekeningstabellen onder het knopje techniek.

 

 

 

Op het voor- en achterspatbord hoort gewoon een rechthoekige stikker : Soms zie je ze nog wel eens op de beurzen, maar zelf maken kan natuurlijk ook met 3 kleuren brede isolatietape of met de kwast. De maat van het originele vlaggetje is 8 x 12 cm .

 

 

 

Soms staat er ook nog op de spatborden of op de benzinetank of olietank zoiets als dit: B-7. In dit geval staat het voor : de Compagnies aanduiding: Bravo-compagnie, 7e voertuig. Dus dit geeft de afkomst van de motor aan. 

Voertuigen hebben in de Landmacht behalve een nummerbord ook een zg. "Voertuigpark nummer".

Dat wordt bepaald door de plaats die het voertuig in de organisatie inneemt.

Bijvoorbeeld:

In een Pantserinfanteriebataljon uitgerust met de YP-408 had je 5 compagnieën.

De SSV-cie  Stafverzorging compagnie       (Bevelvoering en verzorging)

De A-cie    Alfa-compagnie                  (geweerschutters)

De B-cie    Bravo-compagnie                      "          "  

De C-cie    Charlie-compagnie                   "          "

De Paostcie Pantser-ondersteunings compagnie     Zware mortieren en antitankwapens.

Die compagnieën bepaalden de letter van het voertuigpark nummer.

Vervolgens had je binnen de geweerschutters compagnieën 3 pelotons:

1e, 2e en 3e peloton, en een stafpeloton.

Die bepaalden het eerste cijfer.

Binnen de pelotons 4 groepen: A, B, C en commandogroep.

Die bepaalden het 3e cijfer.

De YP met het nummer B-23 was dus van de B-compagnie, 2e peloton, voertuig van de C-groep.

De A-02 was de YP van de compagniescommandant van de A-cie.

De A-01 was de landrover van diezelfde compagniescommandant.

Zo hadden de motoren ook hun nummer. Binnen de geweerschutters compagnieën waren twee motoren: meestal hadden ze de voertuigpark nummers 6 en 7, maar per bataljon wilde dat nog wel eens verschillen.

 

 

 

 

 

1e Legerkorps (Afgekort: 1 LK.)

 

Feitelijk bestaat het legerkorps al sinds de oprichting van de NAVO in 1949; in januari 1949 ging de ministerraad akkoord met de vorming van een legerkorps met drie divisies. Formeel bestaat 1 LK pas vanaf 15 november 1952.

In 1951 keerden de laatste Nederlandse troepen terug uit Indonesië, waarna de strijdkrachten werden gereorganiseerd.

Vóór eind 1952 waren de landstrijdkrachten georganiseerd in het Commando Strijdkrachten te Velde, opgericht op 1 september 1951. Vanaf september '52 zou het nieuwbakken legerkorps gaan oefenen in Duitsland, maar de staf werd pas op 15 november 1952 ingesteld. De staf van 1 Legerkorps (1 LK) - die aanvankelijk slechts bestond uit de commandant, bureau chef-staf en secties 1 t/m 4 - was gehuisvest in de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn.

C-1LK stond onder direct bevel van de Chef van de Generale Staf, maar viel in oorlogstijd onder de Supreme Allied Commander Europe (SACEUR).

Vanaf juni 1963 droegen alle militairen van Staf 1 LK en de Legerkorpstroepen - waaronder artillerie-, verbindings- en verkenningseenheden, maar ook tank- en infanteriebataljons, niet zijnde eenheden van 1, 4 en 5 Divisie - als mouwembleem een schild, rechts ponceaurood en links Nassaublauw, in het midden bedekt door een witte ruit. Voor meer informatie over het 1 LK. zie de mooie website http://www.boekje-pienter.nl.

 

 

 

 

Er bestaan meerder typen van deze schildjes of stikkers nl. deze:  of deze Tegenwoordig bestaat het 1e legerkorps niet meer. Er zijn drie maten van het originele embleem (stikker schildje van het 1e legerkorps) bekend, nl het oude kleine model van 9x6,5cm en dan 6 x 8,5 cm en 10 x 14cm. Op de achterzijde van de stikker met de oranje ster staat een gebruiksaanwijzing datum aanmaak 30 september 1987 Drukkerij v/h J. v/d Geest Utrecht. Op het kleine model staat Drukkerij v/h J. v/d Geest Utrecht Tel. 030-13778

 

 

 

 

Via het forum is deze stikker (eigen ontwerp) te bestellen in het formaat 6 x 8,5 cm. Dit embleem is ook als badge verkrijgbaar.

 

 


 

Het bovenstaande embleem is van het Nationaal Commando ( Natco ) het vroegere Nationaal Territoriaal Commando ( NTC ) gelegerd in de Prins Willem Alexander kazerne in Gouda. Deze stikker zit op het voorspatbord van de 3TA van Jan Gosselaar (zie verhalen). Deze staf wordt op dit moment gereorganiseerd en zal in zijn geheel opgaan in andere staven binnen de KL. (met dank aan Peter Koster).

 

 

Dit embleem is van de TRIS (Troepenmacht in Suriname) waar een onbekend aantal 3TA's zijn ingezet, zie 'VAN ALLES' TRIS motoren in Suriname

 

 

 

 

Onderstaande info komt uit een van de oude legerhandboeken.

Het juist markeren van de chassisnummers was ook bedoeld voor de 3TA’s.

(Dit voor de puristen)